tiistai 25. helmikuuta 2014

Tonin blogi





Hei!

Olen Toni Borén ja opiskelen opettajaksi Jyväskylän ammatillisessa opettajakorkeakoulussa. Aloitin opettajan opinnot elokuussa 2013. Työskentelen sosiaali- ja terveysalan kouluttajana Vaasan aikuiskoulutuskeskuksessa. Tarkoituksenani on valmistua ammattialojen opettajaksi toukokuussa 2014. Tämän Blogin tarkoitus on kertoa opintojeni etenemisestä. Samalla reflektoin omaa oppimistani. Antoisia lukuhetkiä!
 
Portfoliotyöskentelyyn kuuluu neljä oppimistehtävää
  1. Henkilökohtainen opiskelusuunnitelma (tämä on tehty Optimaan)
  2. Reflektiopäiväkirja
  3. Kokoava itsearviointi
  4. Esittelyportfolion laatiminen¨


Reflektiopäiväkirjan monet muodot
 
Reflektiopäiväkirjan pitämiseen on monia eri vaihtoehtoja. Omien havaintojeni ja oppimani tiedon perusteella dokumentointia voi tehdä monella eri tavalla. Reflektiopäiväkirjan avulla tarkoituksenani on koostaa esittelyportfolio opintojeni loppuvaiheessa. Portfoliotyöskentely alkaa opintojen alussa ja kestää koko opiskelun ajan. Opintojeni päättövaiheessa teen opiskelustani kokoavan itsearvioinnin. Esittelyportfolioon sisältyy kokoavan itsearvioinnin lisäksi tärkeimpinä pitämiäni kokemuksia ja oppimistuloksia opintojeni ajalta. Valitsin blogialustaksi hyvän ja helpon Google Bloggerin, johon löytyi myös hyvät ohjeet.






Reflektiopäiväkirja


Orientaatiopäivä Jyväskylässä 26.-27.8 

Tämä on ensimmäinen kerta, kun kirjoitan tänne reflektiopäiväkirjaan. Näiden päivien aikana on tullut tullut paljon tietoa opettajan opintojen suorittamisesta. Aluksi menee varmasti jonkin verran aikaa kaiken tämän sulatteluun. Hankalaltakin tuntuvat asiat selkenevät, kunhan saan tutustua kaikessa rauhassa oppimisympäristö Optimaan ja siellä oleviin etätehtäviin. 

Ensimmäisten lähipäivien ohjelmassa oli tutustumista toisiimme (linkki: videolla uudet opiskelijat orientaatiojaksolla) ja opettajankoulutusohjelmaan. Lisäksi oli mahdollisuus osallistua hops-keskusteluihin Raijan kanssa. Muodostimme ensimmäisten lähipäivien aikana opintopiirit, joissa työstämme yhdessä opintoihin liittyviä oppimistehtäviä. Minun opintopiirini koostuu VAKK:ssa työskentelevistä viidestä kouluttajista. Annoimme ryhmän nimeksi Viisikko.




Kuvassa Viisikko: Toni, Susanna, Seija, Markus, Juha


Lähipäivän lopuksi saimme taululle Raijan ohjeistusta siitä, mitä seuraaviksi lähipäiviksi tulisi tehdä.
Ensimmäiset lähipäivät antoivat intoa aloittaa opettajan opinnot. Koulattajamme Raija oli kannustava ja positiivinen, ja tämä lisäsi rakentavaa opiskeluilmapiiriä. Huomasin myös, että opintoryhmän muut jäsenet olivat myös hyvin motivoineita opiskelemaan. Olin varma, että opinnoista tulee antoisat.



1. Lähipäivä Vaasassa 19.-20.9.2013



 

Lähipäivän teemoja olivat ohjeet, selvennykset, uudet rastit, orientaatiolla opitun kiinnittäminen sekä hauska oppiminen. Opintoryhmä tapasi esimmäistä kertaa Vaasan Vaakunassa Coronet 1-salissa. Torstaipäivän aiheina olivat ryhmän kuulumisien vaihtaminen, kävimme läpi missä kukin ryhmä menee sekä keskustelimme siitä, mitä etäjaksolla on tapahtunut. Tämän lisäksi tutustuimme erilaisiin opiskelua helpottaviin sähköisiin järjestelmiin uusmediasuunnittelija Minna Koskisen johdolla. Iltapäivä piti sisällään myös opettajankoulutusohjelman selvittelyä.


Perjantaipäivän päivän parasta antia oli ehdottomasti Merjan, Karinan ja Emilian yllätys ryhmälle. He olivat suunnitelleet sormiharjoitteluna niin sanotun kuusi ajatteluahattua. (Videolinkki)

Kuusi ajatteluhattua tai ajattelun kuusi hattua on Edward de Bonon kehittämä ajattelun ja keskustelun apuväline. Hattuja käytetään yleensä ryhmätyössä, mutta sitä voi käyttää myös yksistään. Ajattelun hatut voisi suomalaisittain kääntää myös mietintämyssyiksi. Tätä opetusmenetelmää olen kokeillut myöhemmin omassa opetustyössäni ja olen todennut sen hyväksi ja toimivaksi tavaksi kehittää muun muassa vuorovaikutus- ja yhteistyötaitoja. Tämän tyyppinen harjoitus voi nostaa myös hienosti ryhmähenkeä ja näin parantaa opiskeluilmapiiriä.



 
Opintopiirin tapaaminen 16.9.


Tapasimme pienemmän opintopiirin kanssa maanantaina 16.9. klo 16.00 Hansakampuksella. Seijan ja Markuksen kanssa aloitimme suorittamaan kavatustieteen perusopintoja. Aloitimme tehtävien teon ja työnjaon Kasvatus ja elämänkulku opintojaksosta. Jaoimme tapaamisessa tehtäviä ja perehdyimme tehtävänatoihin. Samalla sovimme seuraavan tapaamisen ajankohdan.

Tehtävät tuntuivat aluksi kovin vaikeilta ja työläiltä. Pohdimme tehtävienjakoa ja valitsimme tehtävänannon mukaisesti näkökulmat eri oppimistehtäviin. Yhteistyö tuntui sujuvan hyvin heti alusta pitäen. Pienryhmän oli helppo sopia tehtävänjaot ja kaikki olivat kovin motivoituneita opisekelemaan opettajaksi.


Oppimisen ohjaaminen - raamisuunnitelman tekeminen 25.9.

Teimme Susannan kanssa samasta opintokokonaisuudesta opetusharjoittelutapahtuman. Niinpä päätimme laatia yhteistyössä opetusharjoittelua varten raamisuunnitelman. Opintokokonaisuus oli molemmille tuttu, joten suunnitelman laatiminen ei tuntunut kovin vaikealta. Samalla myös sovimme yhdessa opettamamme aiheet, joista kumpikin piti oman opetusharjoituksen. Molemmat saivat valitia alkaneesta opintokokonaisuudesta mieleisensä aiheen. Raamisuunnitelma teko oli muutenkin hyödyllistä, koska pystyin käyttämään sitä myöhemmin myös muussa opetustyössäni. Se myös opetti suunnittelemaan suurempia opetuskokonaisuuksia.
 

Opetusharjoittelu tiistaina 22.10.

Pidin opetusharjoitteluni osaamisalaopinnoissa olevalle ryhmälle. Opiskelijat olivat siis loppuvaiheen opiskelijoita ja heidän erikoistumisalansa oli sairaanhoito ja huolenpito. Ryhmässä oli 12 opiskelijaa. Tuntejani tuli arvioimaan Raijan lisäksi Susanna ja Juha. Aiheenani oli vuodekomplikaatiot. Opetusharjoitteluni kesti yhden aamupäivän eli klo 8.00 - 11.30.

Päivä jänni kovasti etukäteen. Olin laatinut aamupäivää varten tuntisuunnitelma, jota oli tarkoitus noudattaa. Opettaminen oli hyvin tuttua työtä, mutta se, että paikalla oli opettaja sekä kolme muuta arvioijaa, jännitti kovasti. Myös se, että työkiireiden vuoksi suunnittelu oli jäänyt melko vähäiseksi, lisäsi jännitystä.

Opetusharjoittelussani oli tavoitteena rohkaistua käyttämään monipuolisia ja luovia opetusmenetelmiä. Suunnittelin aamupäivää varten erilaisia toiminnallisia opetustuokiota niin, että opiskelijat pääsivät aktiivisesti ottamaan osaa opetustuntiin.



Oppetusharjoittelun itsearvionti


Opettaja Raijan kommentit itsearvionnista:

Kiitos Toni itsearvioinnin palauttamisesta. Tekstisi on mieluisaa luettavaa, koska kerrot oppineesi koulutuksessamme uusia taitoja. Olet ilmapiirin rakentajana esimerkillinen sekä vertaisopiskelijoillesi että omille nuppuopiskelijoillesi. Käytät luovia ja monipuolisia opetusmenetelmiä. Tee oppimisesta
kiinnostavan yhdessäolon tuokion. Otat rauhallisesti vastaan palautteen. Kerrot, että reflektiotaitosi on kehittynyt koulutuksessamme. Olethan kirjannut tuntemuksiasi reflektiopäiväkirjaan? Teitte Susannan kanssa yhteiset suunnitelmat, hyvä näin. Tämä osoitti teiltä yhteistyökyvykkyyttä.

Uuden teknologian käyttäminen vaatii aikaa. Sinulla on kekseliäisyyttä, joten toivon, että käytät sitä ja kehität verkkoopintoja. Uusi sukupolvi tulee teillekin ja saattaa vaatia teitä venymään digitaalisiin uusiin haasteisiin. Asenteesi on kunnossa, joten anna palaa.

Tämä osio on hyväksytty ja Asioon olen kirjannut S- merkinnän.

Terveisin Raija


Viisikon opintopiiritapaaminen maanantaina 28.10.2013

Tapasimme koko viisikon voimin ja työstimme Opettajantoimintaympäristö -opintokokonaisuuteen liittyvää tehtävää, jossa tutuistemme koulutuksen ohjausjärjestelmiin ja hallinnnointiin. Laadimme yhdessä käsitekartan aiheesta. Linkki käsitekarttaan tulee tässä: http://www.mindmeister.com/337481064

Joudumme vielä myöhemmin täydentämään tehtävää, jossa pohdittiin muun muassa hankkeiden ja projektien hyötyjä oppilaitokselle, kouluttajille ja opiskelijoille. Ryhmä päätyi haastattelemaan minua, koska olen ollut mukana hankehenkilönä LEAN -hankkeessa. Haastattelusta koostettiin yhteenveto, jonka palautimme opettajalle.

 

Opettajakoulutuksen lähipäivät 4.-5.11.2013

Marraskuun lähipäivät pidettiin maanantaina ja tiistaina 4.-5.11. Vaasassa. Maanantaina 4. päivä Susanna ja Marlene pitivät mielenkiintoisen sormiharjoittelun. Opetusmenetelmänä oli muistipelikorteilla pelaaminen. Kaikki olivat innoissaan mukana kokeilemassa menetelmää. Tuosta harjoittelusta ja lähipäivästä alla video:
Olen tämän lähipäivän jälkeen käyttänyt työssäni tätä muistipelikorteilla pelaamista omassa opetuksessani ja sain siitä oikein positiivisen kokomuksen. Opiskelijat olivat oikein innokkaita pelaamaan ja myös samalla oppivat hienosti. Aiheena oli anatomia ja fysiologia.

Maanantaina iltapäivällä kävi kaksi opettajaksi aikaisemmin valmistunutta opiskelijaa Mika Palosaari ja Jan-Erik Silander esittelemässä omaa portfolioonsa ja kertomassa kokemuksia omista opeopinnoista. Tämä antoi uskoa opinnoista suoriutumiseen ja lisäksi vinkkejä siitä, kuinka selvitä opinnoista valmiiksi. Tiistaina paneuduimme opetussuunnitelmiin ja niiden tekemiseen. Tämä oli hyvin ajankohtainen aihe, koska olin omassa päivätyössäni juuri päivättämässä opetussuunnitelmia. Lähipäivä antoi lisää ajattelemisen aihetta suunnitelman päivittämiseen sekä ajatusta siihen, mihin suuntaa niitä tulee kehittää.

Marraskuun toisena lähipäivän tiistaina jatkoimme opetussuunnitelmien kehittämiseen liittyviä asioita ja tutustuimme kesuun (Hallitusohjelman koulutuspoliittiset linjaukset ja toimeenpanosuunnitelma). Kesu tuli tutuksi myös etätehtävissä, kun työstimme tehtäviä opettajan toimintaympäristö -opintokokonaisuuteen.Tiistaina puhuimme myös siitä, kuinka annetaan ja vastaanotetaan palautetta. Tämä oli aihe, joka koskettaa jokaista opetustyössä työskentelevää henkilöä. Tästä aiheesta puhuminen antoi uusia vinkkejä muun muuassa siihen, kuinka ottaa vastaan palautetta opiskelijoilta ja kuinka siihen tulee suhtautua.


Opintopiirin tapaaminen 25.11.2013

Tapasimme viisikon kesken suunnittelemaan pedagogista kehittämistehtävää.
Video suunnittelutapaamisesta

Kehittämistyön suunnitelma:
Kehittämistyön kohde on interaktviisen tykin opetusvideo. Meillä on useampi interaktvinen tykki, mutta niitä ei osata hyödyntää opetuksessa. Haluamme oppia uusia opetusmenetelmiä ja aihe on ajankohtainen sekä kiinnostava. Kehittäittämistyön tavoitteena on oppia hyödyntämään interaktiivista tykkiä. Haluamme myös oppia tekemään opetusvideoita. Lopullinen tavoite on saada laadukkuutta opetukseemme.Tarkoitus on kehittää opetusta luovempaan suuntaan sekä nykyaikaistaa opetusmenetelmiä. Haluamme osallistaa opiskelijoita enemmän. Haemme siis muutosta opetusmenetelmiin, oppimistapoihin. Muutoksesta hyötyvät sekä oppilaat että opettajat. 
Myös joulukuussa tapasimme kehittämistehtävän suunnittelun merkeissä.

Opettajakoulutuksen lähipäivät  2.-3.12.
Joulukuussa ensimmäisenä lähipäivänä maanantaina me muun muassa kävimme yhdessä läpi "1001 tapaa oppi ja opettaa, opettavaisia ja luovia harjoituksia". Oli mielenkiintoista tutustua erilaisiin tapoihin opettaa asioita. Olen oppinut koulutuksessa hyvin paljon erilaisia opetusmenetelmiä ja olen hyödynytänyt näitä tietoja jo monta kertaa omassa työssäni.
Tiistaina oli vuorossa minun ja Juhan sormiharjoittelu. Olemme molemma toimineet maahanmuuttajaopiskelijoiden kouluttajina. Totesimme, että tunnetusti heidän suurin haasteensa on suomen kieli. Ajattelimme, että peli on oppimisen välineenä hauska ja uskoaksemme myös opettavainen. Pelaamalla voidaan saavuttaa positiivisen ilmapiirin, jolloin opiskelijat ovat avoimempia vastaanottamaan informaatiota.
Olimme ottaneet harjoitteluun mukaan koulutukseen liittyviä tekstejä ja muuta oppimateriaalia, joista olimme poimineet peliä varten erilaisia pedagogisia termejä. Tällä tavalla termistö tuli muille opiskelijoille tutuksi ja pääsimme myös kertaamaan jo opittuja asioita.
Sormiharjoittelun suunnitelma
 

Pelin jälkeen reflektoimme sitä, kuinka harjoitus sujui. Pelaajat pohtivat omissa ryhmissään, kuinka osasivat selittää ja tunnistaa sanat. Lisäski he miettivät, mitkä sanat olivat vaikeita ja miksi. Lopuksi koko ryhmä mietti pelin antia ja ongelmia yhdessä minun ja Juhan johdolla. Lopuksi saimme palautteen myös Raijalta.

Harjoitus jännitti jonkin verran etukäteen, mutta yhteistyö Juhan kanssa sujui hienosta ja selvisimme siitä lopulta oikein hyvin. Saimme rohkaisevaa palautetta ja lisäsi motivaatiota jatkossakin kokeilemaan erilaisia menetelmiä aidoissa opetustilanteissa.



 


Opintopiiri kolmikon tapaaminen 9.1.2014

Tapasimme pienemmän opintopiirin kesken tostaina 9.1. Opintopiirin kuului minun lisäksi Seija ja Markus. Kolmisin työstimme kasvatustieteen parusopintoja, jotka meillä oli suorittamatta. Yhteistyö sujui mutkitta ja saimma jaettua tehtävät työstettäväksi niin, että pääsimme palauttamaan kaikki vaaditut tehtävät ajallaan. Kasvatustieteen opinnot yllättivät minut positiivisesti ja huomasin siitä olevan paljon iloa opetustyöhön.

Oppiminen ja elämänkulku -opintokokonaisuudessa laadittiin lopuksi henkilökohtainen kooste oppimispäiväkirjasta. Koosteesta voi lukea, kuin postitiivisena koin paneutumisen kasvatustiedettä käsitteleviin tehtäviin.


Opettajakoulutuksen seminaari Seinäjoella 14.-15.1.2014


Tammikuun lähipäivät pidettiin Seinäjoella Framissa. Paikalla olivat sekä Vaasan että Seinäjoen ryhmät. Ensimmäisen päivä koostui yrittäjyydestä ja yrittäjyyskasvatuksesta sekä oppimisen ja osaamisen arvioinnista puhui opettajankoulutuspäällikkö Harri Keurulainen. Toisena päivänä oli puhumassa laskentapäällikkö Arto Peltopakka ammatillisen koulutuksen hallinnosta ja opetusjohtaja Raijaliisa Laakkonen Vaasan   aikuiskouluskeskuksesta puhui uuden teknologian pedagogisista ratkaisusta sekä kansainvälisyydestä.

Ennen seminaaria saimme ryhmittäin ennakkotehtävän, joka oli tarkoitus purkaa Seinäjoella oman ryhmän kanssa. Tehtävänanto oli seuraava:

Analysoikaa työelämä ja yrittäjyysosaamisen kriteerien viitoittamana millaista osaamista omalla alallanne edellytetään ja miten osaaminen on muuttumassa? Palauttakaa uudelleen mieleenne alanne opetussuunnitelmat ja/tai tutkinnon perusteet. Miettikää niiden viitoittamana millaiseenammatilliseen osaamiseen opetuskokonaisuudessa pyritään?

Laadin yhdessä Susannan kanssa tehtävän: Työelämätehtävä

Tämän lisäksi esittelimme muulle ryhmälle pedagogisen kehittämishankeemme suunnitelman prosessikuvauksen.

Koin lähipäivät melko kaksijakoisena. Osa ulkopuolisista luennoista oli hieman raskaita, koska luennot toteutettiin suurelle ryhmälle ja se teki tilanteesta aika virallisen. Luentojen aikana ei syntynyt juurikaan keskustelu. Erityisen hyvä luento oli kuitenkin opetusjohtajan luento, jossa hän kuvaili muun muassa ammattikorkeakoulun opettajan työkuvaa. Ennakkotehtävien purku jäi hieman vajavaiseksi, koska osa ryhmistä ei ollut saanut tehtävää valmiiksi.


Opettajakoulutuksen lähipäivä 20.2.2014

Lähipäiviä helmikuussa oli poikkeuksellisesti vain yksi. Aloitimme päivän opetusharjoittelun kuulumisilla. On erittäin opettavaista kuulla koulutusharjoittelijan itsensä sekä hänen vertaisarvioijansa kokemuksia opetusharjoittelusta. Iltapäivällä kouluttaja Anne Eronen-Lindeblad kävi puhumassa henkilökohtaistamisesta Vaasan aikuiskoulutuskekusssa. Annen esitys herätti paljon keskustelua ja otimme Susannan kanssa osaa keskusteluun, koska aihe oli kovin tuttu. Puhuimme henkilökohtaistamisen lisäksi paljon muitakin aikuiskoulutusta koskevia asioista.  

Mikan sormiharjoittelun aiheena oli "Hankkeet ja projektit, projektioppiminen ja oppiminen projekteissa". Sormiharjoittelussa harjoiteltiin ryhmissä esimerkin kautta projektin suunnittelua yhdessä. Esimerkki oli hyvä ja harjoituksen purku herätti hauska keskustelua ja pohdintaa aiheesta. Olen ajatellut kokeilla vastaavan tyypistä harjoitusta josksu omien opiskelijoiden kanssa,

Lähipäivän päätteeksi kokoonnuimme yhdessä viisikon kanssa työstämään kehittämistehtävää interaktiivisesta kamerasta. Kuva opintopiirin tapaamisesta


Opettajakoulutuksen lähipäivä 13.3.2014.

Maaliskuun opetuksen lähipäivä pidettiin Vaasassa torstaina 13.3.2014. Päivän aiheen oli muun muuassa erityiset ja erityistä tukea tarvitsevat oppijat. Asiasta kävi puhumassa erityisopettaja Jouni Rämäkkö. Jouni on todella ammattitaitoinen ja hyvä erityisopettaja. Hänen luentonsa oli oikein mielenkiintoinen ja herätti ajatuksia siitä, kuinka erityistä tukea voisimme antaa ammattillisessa koulutuksessa.

Lisäksi puhuimme erilaisten oppijoiden ohjaamisesta ja oppimispiirit esittivät tuotoksena. Lisäksi keskustelimme viimeisen lähipäivän ohjelmasta. Päivä meni oikein nopeasti ja antoi paljon ajattelimisen aihetta erityisesti erityisopetuksesta. Lisäksi viisikon kesken sovimme
kehittämistehtävän esityksestä seuraavana lähiopetuspäivänä.


Kehittämistehtävän loppuvaiheen työstäminen 8.5.2014

Työstimme kehittämistehtävän loppuvaiheen yhdessä ryhmän kanssa. Kuvasimme materiaalia ja tämän lisäksi editoimme videon. Päällimmäisenä mielessä oli suuri helpotus siitä, että saimme työn tehtyä. Video on siis valmis ensi viikon torstaina lähipäivänä esitettäväksi. Loppujen lopuksi olimme oikein tyytyväisiä tuotokseen. Tulen varmasti jatkossa paremmin hyödyntämään interaktiivista tykkiä omassa työssäni. Pyrin myös perehdyttämään muita kouluttajia tykin käyttöön. Esimerkiksi Anatomian ja fysiologian opetuksessa tykkiä olisi hyvä hyödyntää. Nyt on myös pienempi kynnys tykin hyödyntämiseen opetuksessa. 




Kokoava itsearviointi


Mielestäni olen onnistunut saavuttamaan opettajankoulutuksen tavoitteeksi asetetun osaamisen hyvin. Keskeisimmät tavoitteeni opettajana kehittymiselle olivat opintojen alussa erilaisten opetusmenetelmien käytön monipuolistaminen, uusien opetusmetodien oppiminen ja sekä luovuuden lisääminen opetuksessa. Toivoin myös saavani lisää tietoa liittyen opettamiseen ja oppimiseen yleisesti. Olen saanut uskallusta ja varmuutta hyödyntää monipuolisesti erilaisia opetusmenetelmiä.
Pedagogisten opintojen läpikäyminen on lisäki auttanut näkemään kasvatuksen ja kouluttamisen yhä enemmän yhteisöllisinä ja yhteiskunnallisina toimintoina. Työni ei ole vain tietyn asian tai aineen opettamista, vaan myös osa laajempaa koulutuskokonaisuutta. Erityisesti tämä korostuu maahanmuuttajakoulutuksessa. Muualta maahan muuttaneet ihmiset, jotka eivät alun perin ole olleet yhteisön jäseniä, tulevat mukaan suomalaisiin yhteisöihin. En siis opeta pelkästään lähihoitajaopiskelijoille ammattiaineita, vaan myös valmennan heitä yhteiskuntaan kaiken muun ohessa.


Opettajankoulutuksen opinnot kokonaisuudessaan ovat lisänneet tietoisuuttani opetusalasta ja opetustyöstä. Lisäksi olen saanut kykyä ja rohkeutta erilaisten menetelmien soveltamiseen.  Olen oppinut myös sen, että kouluttajana olen opiskelijoille pedagoginen auktoriteetti. Olen siis heille merkittävä vaikuttaja, joka ei tietenkään tarkoita alistamista autoritäärisellä kasvatussuhteella, vaan auktoriteettiasemaa kasvatettavan hyväksi. Asemani kouluttajana on tunnistettava, jotta voin toimia oikeanlaisena ja vastuuntuntoisena auktoriteettina. Kouluttajana minun on oltava tasapuolinen, oikeudenmukainen ja reilu.


Toimin kouluttajana aikuiskoulutuskeskuksessa. Opiskelijat, joita koulutan, ovat siis kaikki aikuisia. Opettajan opintojen edetesssä ymmärsin, että aikuisuuteenkin liittyy eri ikäkausia, joiden tuntemus on tärkeää opettamisen ja oppimisen kannalta.
Opettajan osaamisen alue, jonka näen tällä hetkellä vahvuutenani, on erityisesti yhteistyö- ja vuorovaikutustaidot. Tämä osa-alue on kuitenkin ehkä kehittynyt vähiten opintojen aikana, koska sitä ei ole niin paljon tarvinnut kehittää kuin muita osa-alueita, koska se on ollut aina vahvuuteni.

Suurimmat kehittämishaasteeni ovat ajankäytön suunnittelu ja suunnitelmassa pysyminen. Kouluttajan tehtävänkuva on hyvin moninainen ja se koostuu monista erilaisista asioista. Jatkuvasti on niin sanotusti monta rautaa tulessa. Tämä luo haasteita suunnitelmallisuuden ja ajankäytön suhteen. Työn parempi organisointi helpottaisi arkea. Kouluttajan työn kartuttama kokemus ja opettajankoulutuksessa saamani tiedot auttavat sekä helpottavat työn suunnittelua.

Pedagogiset opinnot ovat tukeneet opettajan ammatti-identiteettini kehittymistä antamalla tietoja ja kehittämällä valmiuksia, joita tarvitsen opetustyössä. Olen myös saanut lisää rohkeutta käyttää luovuutta ja uusia opetusmenetelmiä. Koulutuksen vuoksi koen itseni enemmän opettajaksi kuin aikaisemmin. Koulutus antaa mahdollisuuden hakea vakituista työpaikkaa opetusalalta.


Kun arvioin osaamistani opettajana suhteessa opettajan osaamisalueisiin eli jatkuvaan oppimiseen, toimintaympäristöjen kehittämiseen, oppimisen ohjaamiseen sekä yhteistyöhön ja vuorovaikutukseen, voin kokoavasti todeta, että osa-alueet ovat kehittyneet koulutuksen aikana. Erilaiset oppimistehtävät, harjoitukset, opintopiiritapaamiset sekä lähiopetuspäivät ovat monipuolisesti ja mielenkiintoisesti auttaneet minua kehittymääm opettajana. Olen alkanut pohtimaan laajemmin opetustyötä ja sen merkitystä.

Jatkossa aion kehittää itseäni ja opettajuuttani seuraamalla tiivisti tapahtumia ja uutisia opetusalalla. Lisäksi toivon pääseväni säännöllisesti alan koulutuksiin. Seuraamalla alan kirjallisuutta ja tutkimuksia sekä ottamalla osaa erilaisiin kehittämisprojekteihin ja -hankkeisiin, pyrin pysymään ajan hermolla koulutuksen ja opetuksen suhteen. Tiedostan nyt aikaisempaa paremmin, että elämä on jatkuvaa oppimista. Tätä ohjenuoraa tulen seuraamaan sekä opettaessani aikuisopiskelijoita että kehittäessäni omaa opettajuuttani jatkossa.




2 kommenttia:

  1. Hieno alku :) Mukana myös multimediaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tekstiä pitää muokata, oikolukea ja reflektiota lisätä, mutta tästä se lähtee..

      Poista